Кристалина Георгиева: Фокусирана съм върху глобалните предизвикателства

OFFNews 13 октомври 2021 в 11:01 1016 0

Снимка Getty Images

Кристалина Георгиева (управляващ директор на МВФ) и Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че е напълно фокусирана върху глобалните предизвикателства. Коментара си тя направи в кратко интервю за Ройтерс след решението, че запазва поста си. Във вторник фондът ѝ гласува доверие след скандала с класацията Doing Biusiness на Световната банка, за която се твърдеше, че Георгиева е оказвала натиск в полза на Китай.

"Имаме проблеми, с които да се борим, и се нуждаем от силната позиция на институцията, за да служим на членовете си", казва Георгиева.

Ройтерс отбелязва, че тя е първият идващ от развиваща се страна ръководител на фонда. 

Попитана дали скандалът е навредил на МВФ, Георгиева подчертава, че проблемите с данните са свързани с докладите на Световната банка Doing Business, а не с МВФ. Тя заявява, че има "абсолютно пълно доверие" в интегритета на данните и изследванията на МВФ.

МВФ разполага със стабилен контрол върху всички данни и силна вътрешна система, насочена към защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, допълва Георгиева и заявява, че ще работи със служителите за укрепване на доверието във Фонда и осигуряване на достатъчно пространство за всяко несъгласие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови