КРИБ спира да представлява Американската търговска камара

OFFNews 03 ноември 2015 в 17:00 2906 2

Американската търговска камара в България (AmCham) е оттеглила от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) частично делегираното право да я представлява в тристранните преговори между правителството, бизнеса и синдикатите, съобщава "Капитал".

Оттеглянето е станало чрез писмо изпратено до КРИБ, като не е посочена конкретна причина за това решение.

Изпълнителният директор на Американската търговска камара Валентин Георгиев е коментирал, че причината за оттеглянето е свързана с несъгласуването на каквито и да е позиции от страна на КРИБ и по този начин частичното делегиране на представителство не е било изпълнено със съдържание.

Макар Георгиев да не е посочил конкретните позиции, които са разделили работодателските организации, членове на камарата са споделили, че между организациите в последно време е имало две точки на пререкание.

Едната е била свързана с пътната карта за енергетиката, която е била изготвена от КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, в която като мярка е било заложено национализирането на електроцентрали.

КРИБ и останалите 3 организации са внесли сигнал в прокуратурата относно това как са били подписани дългосрочните договори на американските централи.

Двете действия пряко засягат американските централи "AES България" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", които са и едни от най-големите американски компании, инвестирали в България. В резултат те напуснаха КРИБ.

От AmCham смятат, че друга причина за оттеглянето от КРИБ е колебливата позиция на конфедерацията по проектозакона срещу вредните храни на здравния министър Петър Москов.

По този въпрос КРИБ не изрази публично защитата си за своите членове, предизвиквайки AmCham да излезе с пространна обща декларация в защита на своите членове с германската, швейцарската и гръцката търговска камара.

Впоследствие изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов изпрати писмо до вицепремиера Ивайло Калфин, в което се казва, че конфедерацията се обявява против решаването на икономически въпроси чрез увеличаване на данъчното бреме за бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!