Клас прослужено време на път да отпадне, и ГЕРБ го подкрепя

Антония Чорева 14 юли 2017 в 10:39 13446 14

Клас прослужено време към работната заплата е на път да отпадне. След като вчера вицепремиерът Валери Симеонов го обяви за остатък от социализма, днес в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ също защити тезата му.

"Да имаш повече години прослужено време не означава, че си по квалифициран и че имаш по-добра производителност", коментира тя и уточни, че дори има случаи, при които би казала, че е обратното.

Стоянова подчерта, че мнението ѝ е на икономист и защити тезата си: "Размерът на заплатата трябва да отговаря на квалификацията на служителя и на производителността му".

В момента клас прослужено време е 0,6% на година, а за депутатите е 1%, уточни Менда Стоянова.

Тя обаче загатна, че идеята на Валери Симеонов е на път да се узакони: "Когато това предложение стане официално, ще трябва да бъде обсъдено на Тристранката, а за него има и пълна подкрепа от работодателските организации".

Все пак Стоянова обясни, че няма политическо решение на ГЕРБ за това и успокои работещите българи:

"Класът прослужено време като началото няма да намали заплатата. Ако вземате 300 лв. и класът ви е 100 лева - заплата ще стане 400 лева. Но в следващ момент, ако оценката за служителя е по ниска, той ще получи увеличение спрямо оценката, а не според класа", даде пример тя.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в парламента, че партията е категорично против такава идея.

От ДПС също бяха уклончиви, председателят на социалната комисия Хасан Адемов каза, че това е вечната тема в отношенията между работници и служители, но трябва да бъде сериозно обсъден. "Дори да се приеме такова решение, то ще създаде напрежение и трябва да се мисли за увеличаване на доходите", каза Адемов.

Патриотите пък не са дори чули за тази идея и тя не е обсъждана в групата, а Искрен Веселинов обясни, че това е идея на Валери Симеонов.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

12

Denis Rizanov

14.07 2017 в 20:39

личната секретака от данъчното на циганина кирил, нарекъл се цар...

Каква долна смрад и слузлива гнус!

ОТВРАТ.


50ст: Предполагам, че темата е само за разлавайне на кучките и заиграване с гелосания селяндур, цанил се за моряк. Че много се сгорещиха нещата между него и бургаския дистрибутор на гей-порно канали през собствената си телевизия.

26179

11

ELPIDA

14.07 2017 в 20:20

Offnews, повече от месец проявявам търпение към обновяването на сайта.Бъдете така любезни да се отчитат правилно рейтинги, вотове , поне като се минава през мобилната версия.И придайте най-после по-естетичен вид в подреждането на статиите и рубриките, за да не се лутат зрящи хора като слепци в лабиринт.
Благодаря.

8010

10

Иванов73

14.07 2017 в 18:50

Премахването на класа е намаляване на брутната заплата.А защо в парламента г-жа Стоянова ме предложи да се плаща почасово,на действително отработени часове,тогава г-жа икономистката да видим дали ще си заработи заплатата,като има месеци, в които работят по 23 часа.

26179

7

ELPIDA

14.07 2017 в 14:44

Престанете с демагогията си господа и дами дУпетати.
Ако един работник не е ефективен веднага го отсвирват.При стаж над 20 год.служител упражнявал една и съща професия, получава примерно 100 лв. клас,който се изплаща отделно от нетната заплата по трудов договор.Ако след тези 20 год. смени професията си, тогава ще получи стотинки.Класът вдига брутото, което никак не е маловажно при изчисляването на пенсия.Така че целта е: да не се бърка в джоба на бизнесмена, българинът още повече да обеднее и пенсиите да са все по-ниски.
Това е целта !

25665

6

Victimized

14.07 2017 в 12:59

За който не е разбрал, в парламента на България, няма представители на народа, а има бизнес представители.
Така е не само у нас, така е и в Евро Парламента, така е и в Американския Сенат и така на татък ....

8019

5

Чичо

14.07 2017 в 12:48

Ами така ще е.
Въпреки че са "народни" избранници, в действителност тия са лоби на този или онзи..."бизнес". А знаем какъв е бизнеса у нас, в по-голямата си част.
Но ще дойде време и всичко гнило ще се срине.
Да вървят по дяволите!