Кибератаки имало и срещу държавната администрация, но неуспешни

OFFNews 03 май 2022 в 19:02 1647 0

Снимка БТА

"Български пощи" не са единственият потърпевш от чужди кибератаки. Имало е хакерски нападения и срещу други държавни институции.

Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването „Лице в лице“ на бТВ.

Той обаче не каза кои са обектите от държавната администрация, станали жертва на атака, тъй като това било класифицирана информация.

"В последните няколко седмици наблюдаваме ръст в атаките на редица други институции", лаконично обяви Божанов.

Според него част от държавната администрация е била обект на атака от криптовирус, но той не е успял да блокира системите, както в случая с "Български пощи", а причините пощите да бъдат толкова засегнати е бавната реакция, докато в другите институции се е действало много по-бързо. 

От думите му се разбра, че капацитетът на пощите в посока киберсигурност досега е минимален, защото липсвало финансиране.

"Най-голямото предупреждение беше, че преди това бяха ударени гръцките пощи", изтъкна още Божидар Божанов.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова, под чиято шапка за "Български пощи", написа във фейсбук, че в сървъра на пощите са инсталирани инструменти за разгръщане на кибератака отвътре, задействана няколко дни по-късно. В кода на криптовируса има вградена логика, която го задейства по специфична команда. Криптовирусът бил настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики. Атаката даде повод на Константинова да поиска оставката на ръководството на държавното дружество. 

Заради хакването имаше затруднения с изплащането на пенсиите и подаването на данъчните декларации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови