Константинова поиска оставката на шефовете на Български пощи

Държавната компания е била ударена от руски хакери

Светослав Метанов 03 май 2022 в 13:11 3720 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Калина Константинова

Вицепремиерът Калина Константинова днес е поискала оставката на изпълнителния директор на Български пощи ЕАД Деян Дънешки и на всички членове на съвета на директорите на държавното дружество.

Това обяви тя на брифинг преди минути.

Константинова обяви, че пощите са били съсипвани умишлено от бившите управляващи и в момента компанията с близо 3000 офиса и над 9000 служители има пазарен дял от едва 2 процента при куриерските услуги в България.

Другата причина за освобождаване на ръководството на пощите е пробивът в системата на компанията чрез хакерската атака от руски криптовирус. Атаката носи белезите на атака, свързана с руските служби.

Заварихме дружество, което систематично и последователно е водено към фалит. Министерството на финансите на ГЕРБ системно е недофинансирало "Български пощи", каза Константинова.

За 2021 г. загубите на дружеството възлизат на 13 млн. лв., въпреки че бизнес планът е бил за печалба от 100 хил. лева, каза тя и посочи, че мениджмънтът на дружеството не е полагал усилия да промени нещата. Според вицепремиера никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които позволяват загубата на пазарен дял и едва половината от пратките стигат навреме, а досегашното ръководство стои на работа вече 6 години.

По думите на Константинова "Български пощи" са основен приоритет на управлението и правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на компанията.

"Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване за 100 млн. лв. и той вече е одобрен", каза тя и подчерта, че инфраструктурата на пощите е богатство, което трябва да се ползва и развива, а не да се разрушава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11567

3

helixs

03.05 2022 в 19:42

Крайно време беше. Редно е Български Пощи да се реорганизират и да обслужват дребния бизнес и неговите клиенти, както го правят пощите в Германия и Щатите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!