КЕВР прие поскъпване на природния газ с 14% от 1 май

Цените на парното, топлата вода и тока не се променят

OFFNews 01 май 2021 в 16:03 3302 0

Снимка pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение за утвърждаване на цената на природния газ за месец май 2021 г. 

След анализ на данни, представени от "Булгаргаз" ЕАД, регулатора прие центата на природния газ от 1 май 2021 г. в размер на 37,71 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Повишението е с почти 14% в сравнение с цената за месец април - 33,19 лв./MWh

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов заяви, че поскъпването се дължи на нарасналите цени на международните пазари, но въпреки това българските потребители плащат 10-11% по-малко в сравнение с цените на европейските газови пазари и страните от региона.

В утвърдената цена на природния газ от 37,71 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!