Касовата бележка с изписани акциз и ДДС на горивата влиза в сила от 1 март 2019 г.

OFFNews 21 ноември 2018 в 21:05 2393 0

Касовите бележки, които ще показват данъците и надценките на горивата, да влязат в сила от 1 март 2019 г. - това се предлага в проекта за промяна на наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви преди седмица предложението. 

Бензиностанциите ще трябва да отпечатват във фискалния бон информация за размера на ДДС, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупната цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

Информацията ще трябва да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива.

Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет, посочват от финансовото министерство.

"Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца", обясняват от ведомството. 

Очаква се настройката на софтуера да струва на търговците около 200 лева на обект. 

Срокът на общественото обсъждане на проектонаредбата е до 21 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!