'Капиталовият пазар е поставен на карта. Институциите да действат бързо с Градус'

OFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 09:17 3515 0

„Равносметката ми от краткия живот на 45-ото Народно събрание е, че този парламент свърши основната си роля – да отнесе в историята манталитета „ГЕРБ“ и манталитета „Борисов“, каза пред БНР финансистът Владислав Панев, ексдепутат от „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“.

„Иначе това, което трябва да се разследва в бъдеще, е случаят с фирмата „Градус“ и отправените обвинения – институциите трябва да се задействат буквално следващите дни, защото репутацията и доверието в капиталовия пазар е поставено на карта. НАП и КФН трябва да проверят сделките по този казус“, подчерта Панев.

Според него НАП е орган към МС и може още в следващите дни да се направят кадрови промени, за да се възстанови доверието към институциите, защото то последните години беше на критично ниски нива.

"Откакто сме членове на ЕС, се изливат десетки милиарди левове субсидии в земеделието и това предполага този отрасъл да бъде сравнително корупционен“, коментира още Панев.

По думите на Владислав Панев служебният кабинет трябва освен да осигури честни и прозрачни избори, без купен вот, но и да осигури работеща икономика, защото инфлацията расте в световен мащаб.

„Също в рамките на месец трябва да бъде преработен и внесен в ЕК Планът за възстановяване и устойчивост, това е голямо предизвикателство за служебния кабинет. В този план трябва да се повишат исканите средства за жп транспорт, за дигитализация, за справянето с ръста на цените за въглеродните емисии, които поставят България в доста неизгодна позиция“, коментира още ексдепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови