Кандидат-купувачът на "Доверие" се оттегли

Александра Маркарян 29 януари 2014 в 12:20 3685 0

Избраният купувач на най-големия български пенсионен фонд "Доверие" се е оттеглил от сделката миналия месец, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки продавача Vienna Insurance Group.

Главният изпълнителен директор на австрийската група Питър Хаген заяви пред репортери във Виена, че компанията планира да запази "Доверие" засега.

Малко след обявяването на сделката, която така и не бе финализирана от Комисията за финансов надзор, "Капитал" публикува разследване, според което зад неясния кандидат-купувач United Capital се заговори, че реалните собственици са свързани КТБ на Цветан Василев.

Дружеството, регистрирано във Великобритания, е с офшорна собственост и е представлявано от българи. Сред основните акционери е "Риджънт кепитъл", управлявано от Румен Ненов. Той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрирано на Сейшелите. Румен Нанов е свързан с фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк.

"Доверие" е най-голямото пенсионно-осигурително дружество в България. То управлява капитали за 1,8 милиарда лева. В него са парите за втора и трета пенсия на 1 250 000 българи.

 

"Ройтерс" пък установи, че United Capital, които доскоро нямаха дори уебсайт, имат само 17 паунда в сметката си.

Информацията от "Ройтерс" за оттеглянето на кандидат-купувача бе препечатана от агенция "Фокус", но минута-две по-късно бе свалена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!