Кабинетът одобри държавна гаранция от 215 млн. лева за газовата връзка с Гърция

OFFNews 28 октомври 2015 в 11:51 2011 0

Снимка БГНЕС

Министерският съвет одобри издаването на държавни гаранции през 2016 г. по заемни споразумения за финансирането на проекта за изграждане на газова връзка между Гърция и България в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв.

През последните две години бяха одобрени държавни гаранции в размер на 157 млн. лева. От правителството обявиха, че увеличаването на гаранцията е знак за важността на газовата връзка за достъп до алтернативни източници на газови доставки и предпазване от кризи в доставките на страната.

Държавната гаранция е за заема, който се очаква да изтегли Българският енергиен холдинг, за да финансира своя дял от 50% от строежа на газовата връзка. 

Исканото увеличение е обосновано с възникналата необходимост от оптимизиране на финансовата структура с цел подобряване на неговата икономическа конкурентоспособност, необходимостта от намаляване на цената и подобряване на условията на капиталовите средства за реализация на проекта, в т.ч. чрез потенциална възможност за предоставяне на заеми от акционерите към инвестиционното дружество, посочиха от правителствения пресцентър.

Министерският съвет реши да не бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми през 2016 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови