Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

200 млн. евро струва разширението на хранилището в Чирен

OFFNews 23 септември 2014 в 18:45 2843 0

200 млн. евро ще струва разширението на газохранилището в Чирен. Това заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитиран от „Фокус“.

Ако такова решение се вземе в момента, тези пари ще трябва да дойдат от потребителите, обясни Темелков.

От „Булгартрансгаз“ са поискали от ЕС да оцени хранилището като съществено за региона. Ако това се случи, половината от необходимата сума, ще дойде от европейски средства. В същото време се търсят и други източници за финансиране, посочи Темелков.

Срокът за финалното решение е началото на 2016 г. Нашата прогноза е, че за строителството на разширението на газохранилището ще са необходими около 3 години, каза още той.

По думите му запълването на газохранилището зависи основно от търговците, които биха заявили количества за нагнетяване в Чирен.

Ние нямаме право да купуваме газ, освен за осигуряване на резерв в случай на криза. С решение на Министерския съвет „Булгартрансгаз“ нагнети и купи 140 млн. кубически метра газ. Извън това нямаме право по закон да купуваме и продаваме газ. Това се води като решение в полза на обществото и ние сме задължени да го изпълним, подчерта Кирил Темелков.

До края на годината трябва да завърши проектът за газовата връзка с Румъния. Забавянето е заради технически затруднения на изпълнителя, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews