Износът на ток се увеличил с 35% за година

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2015 в 15:46 2952 2

Износът на електроенергия се е увеличил с около 35% през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор.

От началото на годината до края на август от страната са изнесени 7,7 млн. мегаватчаса. За същия период на 2014 г. са били изнесени 5,6 млн. мегаватчаса.

Според експертите по-големият износ може отчасти да се обясни с по-високите температури, които увеличават потреблението в България и в страните, които традиционно купуват ток от български производители. Това са Гърция, Македония, Турция, Сърбия и Румъния.

От данните на ЕСО става ясно още, че през тази година се е повишила преносимостта към Гърция до 700 мегаватчаса, като това увеличение беше използвано през горещите месеци.

Производството на електрическа енергия в България пък се е увеличило с 9,36% до 33,1 млн. мегаватчаса. Голяма част от енергията се използва в страната – 26,1 млн. мегаватчаса, сочат данните на ЕСО. 

Потреблението на електроенергия се е увеличило с 3,3% през първите 8 месеца на годината.

От данните става ясно още, че производството на електроенергия от водните централи се е увеличило с малко над 63% до общо 4,82 млн. мегаватчаса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2015 в 17:10

То се е вдигнал, но печалбите на всичките до един са им паднали и горките са на доизживяване!

02.09 2015 в 16:04

И почти всичко е произведено държавно и евтино, а после прекупено и изнесено скъпо.

А разликата ни я размахват разни Каролевци и Трайчовци като причина да им дадем всичко на безценица.

И минава ;)