Над 3200 кражби на ток установи ЧЕЗ

OFFNews 13 август 2015 в 16:34 4210 1

"ЧЕЗ Разпределение България" АД е констатирало 3264 случая на нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа в Западна България.

Дружеството е извършило общо 39 860 проверки, след които е дотаксувало 14.4 млн. киловатчаса на стойност 1.2 млн. лева.

Незаконните присъединявания влошават качеството на доставяната електроенергия. Освен това води до претоварвания на електропреносните съоръжения, поради което се случват прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди. Напоследък все по-често е застрашен и човешкият живот, обясняват от дружеството.

Не на последно място, за отстраняването на авариите се отклоняват средства от парите за инвестиции на ЧЕЗ, които биха могли да се вложат в развитие и модернизация на електропреносната мрежа.

Проверките са показали, че най-честите нарушения са манипулация на електромера и включване към мрежата преди средствата за търговско измерване. Дружеството е провело допълнително обучение на 900 свои служители, така че да разпознават следите и знаците от неправомерно използване на електроенергия.

Редовно се организират и съвместни проверки с органите на реда в различни региони на територията, обслужвана от ЧЕЗ. 

Дотаксуваната електроенергия през последните три години е в размер на 42 577 000 кВтч и е на обща стойност 10,6 млн. лева, а само за първото полугодие на 2015 г. вече са дотаксувани 14 000 000 кВтч.

Според ЧЕЗ е нужна силна обществена нетърпимост към незаконното включване към мрежата и са по-строги санкции и ефективни наказания за извършителите.

При съмнения за неправомерно потребление гражданите могат да подават сигнал в МВР и в ЧЕЗ - по имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната телефонна линия на Дружеството 0700 10 010. Анонимността им е гарантирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови