Иван Искров поиска мисия на МВФ в България

OFFNews 08 август 2014 в 19:59 5296 6

Снимка в. "Преса"

Управителят на БНБ Иван Искров поиска организирането на мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP), съобщи тази вечер пресцентърът на БНБ.

Писмото на Искров е до ръководителя на отдела за парични и капиталови пазари на МВР Хосе Виналс.

В него се казва, че последният преглед на България по тази програма е проведен през 2008 г. в рамките на консултациите по член IV на Устава на МВФ и е одобрен от Изпълнителния съвет на МВФ през март 2009 г.

Управителят на БНБ иска провеждане на FSAP "като част от редовните консултации по член IV, предвидени за тази година, по възможност преди тях".

"В писмото се посочва и поставянето на банковата група КТБ под особен надзор от БНБ, като се подчертава, че от страна на централната банка са предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група. В резултат банковата система остава здрава и нормалното й функциониране е възстановено.

Въпреки това, една своевременна мисия на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система (FSAP) ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност", се казва още в прессъобщението на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews