Денят Х за оставката на Иван Искров

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2015 в 07:45 2426 4

Днес е денят Х за оставката на шефа на БНБ Иван Искров. Председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди дни, че Искров е заявил готовност да се оттегли на 19 юни.

След съобщението на Менда Стоянова от БНБ информираха, че управителят не е упълномощил никого да говори от негово име и не участва в задкулисни договорки. 

Фалитът на КТБ е достатъчна причина, за да си подаде оставката гуверньорът на БНБ, заяви днес Менда Стоянова по БНР. „В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на Централната банка той е допуснал фалита на четвъртата по големина банка", посочи Стоянова. Тя изрази надежда Иван Искров да спази не само обещанието, което е дал пред нея, но и обещанието пред всички български граждани - когато има стартирана процедура и воля за нов управител – той да си подаде оставката. 

Мандатът на Искров изтича през октомври. Депутатите обаче вече приеха законови промени, които улесняват предсрочното прекратяване на мандата му при избор на негов заместник. 

Четирима са номинирани за поста му. ГЕРБ предложи бившият зам.-министър на финансите Димитър Радев, който е съветник в МВФ.  Реформаторите подкрепят освен него и Бисер Манолов, финансиста и член на УС на гаранционния фонд, АБВ номинира Виктор Йоцов, работил в БНБ, а Патриотите - ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов. 

Ако настоящият гуверньор на БНБ Иван Искров не подаде оставка днес, избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 16:20

Днес или след 20 дни все тази. важното е да разумно и да не стане по-голямо мазало. Важно е и новият гуверньор да бъде мотивиран избор, а не нгласен / визирам Радев/, както изглежда сега.

19.06 2015 в 09:53

Ами не вярвам гейберастите да са толкова тъпи. След фиаското с доходите на цвинокио и прибирането за депутат после на онова мазно очилато прасенце, шефа на НАП за депутат вот парламентарната им група...
Ма знае ли човек... дори животните не повтарят една грешка два пъти, цвинокио може и да ме оправдае ако не влезе в затвора.

Искаме "секретните" стенограми от разговорите при Президента. Да видим кой каква позиция е застъпвал за банката!

19.06 2015 в 09:40

Когато и да я подаде, вече закъсня и е без полезен ход. Скоро никой няма да си спомня за него.Много неща ще се изяснят като видим към коя политическа сила ще се присламчи я като експерт-консултант, я като депутат.

19.06 2015 в 08:54

Оставка на 19 юни, иначе - бой. Това каза по адрес на гуверньора на БНБ Менда Стоянова.

Днес на 19 юни тя каза: "Пошегувах се. Аз просто реагирах на шега на публикация на един колега от опозицията."

Мендо, я разкажи как мангала Киро Рашков се "шегуваше" с теб.