Има ли салмонела в полските яйца? Мистерията се засилва (обновена)

Александра Маркарян 27 октомври 2016 в 12:48 11759 1

Мистерията по въпроса има ли полски яйца със салмонела на българския пазар или не се засилва. Първоначално от полското посолство заявиха пред OFFNews, че продукцията им у нас е добра, след което се обадиха да отрекат това. Позицията на Българската агенция за безопасност на храните е, че въпреки липсата на публично достъпно документално доказателство, такива се пуснати на пазара у нас.

Сблъскът дойде, след като проверка на OFFNews показа, че липсват доказателства за наличието на яйца със салмонела у нас. Направихме я, след като вчера, 26 октомври, БАБХ публикува информация, че изтегля тези яйца от родния пазар. БАБХ се позова на съобщение на Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи.

Наша проверка в същата система показа, че наистина има съобщение от 26 октомври - за полски яйца със съмнение за салмонела, но сред страните, в които се продават такива яйца не е България. Страните са Белгия, откъдето идва сигналът, Германия и Полша.

Днес изпратиме запитване до БАБХ. Попитахме на какво се дължи разминаването между официалното съобщение на европейската система и официалното съобщение на БАБХ. В отговор от Агенцията заявиха, че въпреки липсата на публично достъпно документално потвърждение, в България наистина са били внесени и се продават яйца от същите партиди. Оттам допълниха, че това може да се потвърди само при достъп до вътрешна система, но не и чрез публично достъпни документи.

От БАБХ уточниха, че става въпрос не за съобщението от 26 октомври, а за съобщение от 21 октомври. В него отново България не фигурира сред страните, в които се продават яйца от партидите.

Има ги, тече разследване, което установи, че такива яйца има в два български склада, в София. Проверяваме дали не са тръгнали и за страната, казаха от БАБХ. На въпрос за колко яйца става въпрос те не отговориха.

Отправихме и запитване до търговския отдел на посолството на Полша в София. По телефона оттам казаха, че всички полски яйца, които се продават у нас, са добри. Няколко часа по-късно същата служителка се обади в редакцията, за да отрече някога да е казвала такова нещо.

Очакваме официалния писмен отговор от посолството, който ще публикуваме веднага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови