Икономическият министър: Нинова е уволнявала масово, никой от новите не е с конкурс

OFFNews 08 август 2022 в 14:47 6919 1

Стоянов
Министърът на икономиката Никола Стоянов.

В администрацията на Министерството на икономиката за 7-8 месеца са уволнени 72 души. Това е над 10% от целия екип, средно по 10 души на месец. В публичните предприятия от 18 дружества , в 14 са сменени всички или голяма част от управителните съвети. Огромната част от хората са били с конкурс и с мандат години напред. Всички новоназначени са без конкурс. Това заяви по време на брифинг служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той не спомена името на доскорошния министър Корнелия Нинова, но бе пределно ясно за кого говори. Самият Стоянов бе уволнен от лидерката на Столетницата от шефското място в оръжейния производител ВМЗ-Сопот.

Зам.-министри на икономиката ще са Ирина Щонова и Димитър Данчев. 

„Всички знаете каква е ситуацията в света и в България. Tежки дни очакват хората в България и бизнеса, затова трябва да използваме оставащите топли дни, за да се подготвим за идващите трудни времена през зимата", каза Стоянов.

Относно газа, той припомни, че повереното му министерство участва в кризисния щаб за енергетика.

"Съдействаме с каквото можем. В случая ни е възложено и вече е започнала анкета сред бизнеса, която трябва да даде на щаба картината колко български предприятия използват газ, колко могат да минат в кризисна ситуация на друго гориво. Ние ще бъдем гласът на бизнеса в този щаб - ще търсим диалог, съвети", посочи Стоянов.

Като първи дългосрочен приоритет той очерта подобряването на бизнес средата.

"Осъзнаваме, че сме част от служебен кабинет с ограничени правомощия. Ние ще се опитаме да работим в максимална степен отговорно, като едно редовно правителство, защото нямаме време за губене. Имаме самочувствие, че сме достатъчно подготвени. Вече се работи по списък с мерки, за нас няма да има прекалено малки или прекалено големи приоритети”, каза той и подчерта, че тяхната дейност ще е ориентирана към това бизнесът да работи по-лесно.

Служебният министър каза, че ще има и разговори за промени в Закона за инвестициите.

“Вторият основен аспект е подобряване на инвестиционния климат и инвестиционната среда. Ще започнем съвместна работа с министерство на иновациите за нов или променен Закон за инвестициите”, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови