Хванаха голяма бензиностация, продаваща 70% фалшив бензин

ОFFNews 09 септември 2015 в 18:29 25365 41

Божидар Лукарски.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи пред bTV, че проверка от днес на софийска бензиностанция, част от голяма верига, е установила плашещи отклонения от нормите във взетото за проби гориво, които са "държавен рекорд".

„Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият - 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали”, каза той.

Лукарски отказа да спомене името на веригата, тъй като тя все още може да обжалва наложените актове на стойност 60 000 лв., но бе категоричен, че ако кола зареди от подобно гориво, то това задължително ще повреди двигателя ѝ.

„Днес след като установихме това, не можахме да установим от коя партида, от кой склад идва това гориво. Докато направим връзката с НАП и митниците, това гориво хипотетично вече може да е изтеглено от мрежата или налято в резервоари на крайни потребители”, заяви министърът.

„За да избегнем такива случаи, сме предложили да се създаде единна компютърна система на НАП, Агенция Митници и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН)”, посочи още той.

Това се налага и защото е отчетена "хакерска" намеса в сървъра, чрез който бензиностанцията предава данните си към НАП: „Има разминаване между това, което постъпва като налят бензин и това, което се подава към НАП”, поясни Лукарски.

Според него случаите на налято некачествено гориво са много по-чести от тези, в които ни удрят в джоба, като ни сипват по-малко количество бензин. Лукарски каза, че примесването на бензина с нещо друго - сяра и етанол по-често - може да се случи на много места по веригата на доставка и няма как да се разбере къде и как е станало това.

Той увери, че РБ стои единно и няма как в коалиция от 5 партии нещо да не скърца, като "всеки път Блокът се клати, но излиза по-саниран и по-здрав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!