Лукарски: Горивото по бензиностанциите е по-качествено

OFFNews 01 септември 2015 в 10:06 3771 7

Лукарски: Горивото по бензиностанциите е по-качествено

Горивото, което се продава по бензиностанциите е по-качествено.

Това обяви пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС. 

По думите му проверките за качеството на горивата продължават. "Искам да уточня - 1% са нарушенията които са отчетени по броячите. По отношение на качеството – нарушенията, открити при проверките са 7%", обясни той.

По думите му нарушенията не са концентрирани по региони и се правят регулярно и те не са кампанийни. Лукарски обясни, че поевтиняването на горивата не е свързано с проверките, а с понижаването на цените на международните пазари.

"Цената на горивото в България се определя на пазарен принцип. В Австрия има държавни фирми, които дистрибутират горива и там може такива фирми да държат цени близки до производствените. В България не е така", обясни Лукарски и изрази удовлетвореност, че българинът е започнал да има отношение за цените на горивата. 

По повод предстоящия тази вечер национален протест за цените на бензина и дизела Лукарски коментира, че у нас няма държавен механизъм за регулиране на цените. Освен това българският пазар е много по-малък от сочените за евтини европейски пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови