Хиновски: Росатом винаги е имал интерес към АЕЦ Белене

OFFNews Последна промяна на 04 март 2019 в 09:45 2152 1

„Росатом” винаги е проявявал интерес към АЕЦ „Белене”. За тях той е стратегически важен, защото е нов проект в еврозоната. Има разлика обаче дали искаш да строиш, или да инвестираш в даден проект. Те дават заем на България, не носят никаква отговорност за експлоатацията по-нататък”.

Това заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски в сутрешния блок на бТВ по повод информацията, че руският концерн е готов наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене” и че е способен да завърши изграждането на Втора атомна в кратки срокове.

Според експерта при посещението си у нас Дмитрий Медведев ще предложи експортен кредит за АЕЦ „Белене”.

„Проектът влиза в една задънена улица, в която очевидно нито един инвеститор няма да започне проекта без държавна гаранция. Ще се окаже, че единствената възможност е проектът да бъде държавен”, смята Иван Хиновски.

Според него темата за „Турски поток” също ще бъде обсъдена с руския премиер.

„Смятам, че ще бъдат обсъждани отделните участници в търга за изграждането на българския участък. Ще се получи благословията на Русия кой да бъде избран. Този проект е под сянката на „Газпром”, каза още Хиновски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови