Хаос и спешни мерки в Румъния, след като нискотарифната "Блу Еър" спря полетите за седмица

Снощи на румънското летище "Отопени" са били блокирани 1070 души, всички сметки на "Блу Еър" са запорирани

OFFNews 07 септември 2022 в 10:13 3564 0

Blue Air Boeing 737-800

Снимка Getty Images

Blue Air Boeing 737-800

Хиляди пасажери са засегнати, след като вчера румънската нискотарифна авиокомпания "Блу Еър" обяви, че спира полетите до понеделник. Хаос цари на летище "Отопени" и на телефонната линия за румънците в чужбина, чиито полети са отменени", предаде БТА.

От "Блу Еър" поясниха, че спират всичките си полети от летища в Румъния до 12 септември заради "непредвидени обстоятелства", произлизащи от запориране на сметките на компанията от министерството на околната среда.

Представители на авиопревозвача твърдят, че спирането на полетите се дължи на факта, че заради запориране на всички сметки на компанията от министерството на околната среда, "Блу Еър" се намира в невъзможност да покрие текущите си разходи за извършването на ежедневни полети. От изявление на министъра на околната среда Танжош Барна пък стана ясно, че компанията не е спазила закона за сертификатите за парникови газове.

Обявяването на решението доведе до истински хаос на международното летище "Отопени" в Букурещ, където стотици пътници останаха блокирани на терминала за заминаващи, предаде БТА. Персоналът на самолетите, включително пилотите и стюардесите на компанията, са изпратени у дома, тъй като няма да летят от румънските летища до 12 септември.

Според информация, предоставена от летището, вечерта на 6 септември там са били блокирани повече от 1070 души след 14 отменени полета.

Това принуди правителството да предприеме спешни мерки. След извънредно заседание снощи вечерта правителственият говорител Дан Карбунару съобщи, че правителството ще изпрати самолети на националния авиопревозвач "Таром", за да приберат румънците, блокирани в чужбина заради спирането на полетите на "Блу Еър". Те могат да поискат помощ в консулските отдели на румънските посолства или да се обадят на телефонна линия, открита за тази цел от министерството на външните работи на Румъния, обясни той.

Всички сметки на "Блу Еър" са запорирани

"За съжаление, блокирането на всички банкови сметки на "Блу Еър" се случи малко след публичните изявления и директните призиви за "спиране на купуването на билети на Блу Еър", разпространени в публичното пространство от високопоставен представител на румънската държава, а именно от председателя на Националната агенция за защита на потребителите", посочват представители на авиокомпанията.

Те твърдят, че тези изявления са предизвикали съществено подкопаване на доверието на пътниците в "Блу Еър", което е довело до загуби в размер на над 5 милиона евро от намаляване на обема на продажбите на билети.

"Блу Еър" е най-голямата румънска авиокомпания по брой превозени пътници, с бизнес модел с изключително ниски разходи и подход, ориентиран към пътниците, отбелязва Аджерпрес. Компанията разполага с екип от около 700 професионалисти и използва самолети Боинг 737. През 17-те години на своята дейност "Блу Еър" е превозила повече от 32 милиона пътници и е пропътувала повече от 340 милиона километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови