Горанов: Ще влезем в еврозоната при настоящия курс или се отказваме

Парламентът гласува мандат на правителството за преговорите

Георги А. Ангелов 30 януари 2020 в 12:15 2474 0

Владислав Горанов

За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем. Това каза министърът на финансите Владислава Горанов след като се срещна с всички парламентарни групи. Само една партия е била против - БСП, но все още не са ясни мотивите им.

Ще се оттеглим от механизма ERM-2 (чакалнята на еврозоната б.а.), ако не се договорим да влезем с настоящия курс на лева спрямо еврото, уточни Горанов.

От думите на Горанов се разбра, че още днес парламентът ще вземе решение, което гарантира мандатът на българските власти за преговори за влизане в еврозоната, а в решението ще е записано, че при преговорите няма да се отклонява по никакъв начин от фиксирания курс. „Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние трябва да се откажем от процеса“, каза Горанов. Курсът трябва да е 1,95583 лева за евро.

Управителят на БНБ Димитър Радев добави, че днес вечерта се очаква становище на Европейската централна банка (ЕЦБ) за случая на България.

За да влезе България в еврозоната е необходимо съгласие от всички в еврозоната. Очаква се някои от държавите да бъдат против, тъй като България има нужда от “ориентирана към стабилност икономическа политика и от мащабни структурни реформи", пише в доклад на ЕЦБ от пролетта на миналата година. Тъй като с влизането в еврозоната се влиза и в банковия съюз банките на страната трябва да бъдат основно оздравени. Освен това България е първата страна, която иска да се присъедини с фиксиран курс, тъй като България е във валутен борд от 1997 г.

Правителството смята, че реалистичните срокове страната ни да влезе в т.нар. „чакалня“ за еврозоната са до края на април 2020 г и на 1 януари 2023 г. да осъмнем с евро валута.

Обсъждането на решението за еврото започнав парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews