Димитър Радев: Валутният борд няма да падне до влизането в еврозоната

OFFNews 28 януари 2020 в 12:36 4377 1

Снимка БГНЕС

Димитър Радев и Бойко Борисов

При влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз няма да се променя курсът на лева към еврото, потвърдиха днес управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

Предлаганата промяна във валутния закон е свързана с несъответствие на нашето законодателство с правилата на ЕС за присъединяване към валутния механизъм, посочи Радев. В самия край на 2019 година получихме информация, че юристите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия откриват несъответствие. Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години и винаги сме чакали да достигнем напредък по темата, за да отстраним това несъответствие, заяви Радев, цитиран от БТА.

С промяната в член. 29 на Валутния закон не се отменя валутният курс. Само се казва, че одобряването на валутния курс ще става по реда на европейската правна рамка. Промяна е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето положително становище най-вероятно до края на тази седмица. БНБ няма право на законодателна инициатива, ние работим с Министерството на финансите или народни представители и така се стигна до предложението за промяна на Валутния закон да бъде внесено в Народното събрание от Менда Стоянова. Това означава, че ние сме действително на последната права за присъединяване на лева към Валутния механизъм и на България към Европейския банков съюз, добави управителят на БНБ.

Присъединяване на страната към валутния механизъм не означава по никакъв начин промяна на валутния курс и на позицията на страната за този курс. Тезата ни е добре известна на нашите партньори, увери Димитър Радев.

В европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли, каза Радев и даде пример с балтийските страни. 

Темата коментира и финансовият министър Владислав Горанов. Според него няма правилен начин да се проведе дебат за внасяне на промените във Валутния закон при това политическо противопоставяне. Начинът, по който тези промени се правят, е единственият възможен и легален - през българския парламент. И два месеца този текст да стоеше на страницата на някое ведомство, няма да е по-малко спекулативен. Има две оси на противопоставяне на нашите действия за присъединяване към ЕРМ и Банковия съюз, каза Горанов. Едната ос е свързана с хората, които залагат срещу еврото, а другата е геополитическа - има проруски партии, които искат промяна на геополитическата ориентация на държавата. Тези две оси винаги ще излъчват спекула, подчерта той. Много хора в тази зала отчитат предимството на влизането в Еврозоната. България ще влезе в Еврозоната с настоящия курс на лева и този консенсус не се поставя под съмнение, заяви финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

28.01 2020 в 13:32

Цялата страна се интересува само кога ще падне тиквата на Тиквата??