Горанов: Бюджетът ще се актуализира. Теглим заем от 1 млрд.

OFFNews Последна промяна на 29 март 2020 в 18:56 4836 3

През следващата седмица се готви предложение за актуализация на бюджета.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред Нова тв.

"Ще предложа поемането на дълг - около милиард", заяви Горанов.

„Как ще се развие кризата с коронавируса зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, допълни Горанов.

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

Горанов обясни, че е в постоянен контакт с работодателите и със синдикатите и се търсят оптимални решения. "Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата“, посочи финансовият министър.

Той коментира и позицията на държавата за мярката „60/40“. „Идеята на подобен тип механизъм не е да запази тези предприятия, които няма да могат да съществуват, и които са толкова ударени от кризата, че няма шанс да оцелеят. Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждат перспектива в следващите месеци“, каза Горанов.

По думите му мярката се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс, да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност, и които не искат да оцелеят. „Мярката е с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен", смята министърът.

„За сметка на осигурителните вноски служителите трупат права", обясни Горанов. Според него, ако работодателят смята, че участието в осигурителната система е свръхнатоварване, значи е сбъркал бизнес модела. „Ако очакванията са, че трябва да започнем да плащаме и възнагражденията на реалния бизнес, то малко се обръща моделът наобратно. Държавата преразпределя, тя не създава“, категоричен бе Владислав Горановтой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3493

3

zuljin

30.03 2020 в 00:55

На масовката български ДЕБИЛ тва нищо не му говори. Естествено, че утре пак би гласувал за тях...

13355

2

aviatora

30.03 2020 в 00:47

Тегли на майка ти кредит да си купи перална!!! НЕЩАСТНА ГЕРБЕСКА ПОДЛОГА.

16101

1

order

29.03 2020 в 21:21

До вчера разнасяха с жипката 3 млрд. ИЗЛИШЪК .....днес заем ша теглят шайкаджиите!!!!!
Утре пак ги избирайте... ..
 
X