Германия: Американските санкции срещу 'Северен поток 2' ощетяват суверенитета на ЕС

OFFNews 15 юни 2020 в 15:32 3007 0

Германското правителство се опасява, че ако новите американски санкции срещу проекта за пренос на природен газ от Русия "Северен поток 2" бъдат въведени, това може да навреди на суверенитета на Европейския съюз (ЕС) и на Германия, съобщава радио "Свободна Европа", позовавайки се на документ на външното министерство. 

Санкциите също така могат да засегнат германската публична администрация и немските компании, които са свързани по един или друг начин с проекта. 

Според документа САЩ може да наложи нови санкции за "всички компании", които ще предоставят застрахователни услуги, модернизация на газопроводната мрежа. В това число влизат наказания за страните, участващи в дейности по полагането на тръби, както и за компании, предоставящи услуги по подписване, застраховка или презастраховане на проекта. 

Новото двупартийно законодателство, предложено от сенаторите Тед Крус, републиканец, и Джейн Шайин, демократ беше подписано на 4 юни. То заплашва да спре проекта "Северен поток 2" чрез разширяване на санкциите. Според Тед Крус газопроводът "Северен поток 2" "представлява критична заплаха за националната сигурност на Америка и не трябва да бъде завършен".

Миналата година беше приет законопроект, който позволява на Вашингтон да наложи санкции на всеки кораб, който помага на Русия да завърши газопровода като принуждава корабите, които са собственост на западни компании да спрат работа. За да заобиколи въздействието от новия законопроект, Русия тогава изпрати собствен кораб в Балтийско море, за да положи останалите 160 километра тръбопровод. 

Председателят на комисията по икономика и енергетика към Бундестага Клаус Ернст заяви, че Германия и ЕС трябва да обмислят отговор на плановете на САЩ за разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2". Според него "американските действия по този въпрос вече не е задължително да се възприемат като акт на приятелство, а като намеса в суверенитета на Германия и ЕС".

Проектът "Северен поток 2" предвижда доизграждането на транспортно газово съоръжение с капацитет от 55 млрд. куб. м. годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Той е завършен на 93%, като се очаква да бъде готов до края на годината.

През декември месец 2019 г. имаше спиране на дейността на швейцарската компания Allseas по полагането на тръби поради риска от американските санкции, които вече бяха гласувани. Още тогава говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че санкциите на САЩ срещу проекта нарушават международното право и представляват идеален пример за нелоялна конкуренция. 

Според САЩ обаче, "Северен поток 2" подкопава Украйна, защото газопроводът ще даде възможност на Русия да пренасочи износа на природен газ за Европа и ще лиши Киев от милиарди долари транзитни приходи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови