Германия разчита "Северен поток 2" да бъде довършен въпреки американските санкции

OFFNews 23 декември 2019 в 10:20 1916 0

Германското правителство "твърдо разчита", че проектът "Северен поток-2" ще бъде довършен въпреки американските санкции, съобщи вестник „Зюддойче цайтунг“, цитира БНР. 

В събота групата зад "Северен поток 2" заяви, че има за цел да завърши тръбопровода за засилване на доставките на руски газ за Европа възможно най-скоро, след като американските санкции подтикнаха основния изпълнител да спре дейностите по полагане на тръбите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък законопроект, който включва законодателство, налагащо санкции върху фирмите, полагащи тръби за "Северен поток 2", който се стреми да удвои капацитета на газ по маршрута на северния газопровод "Северен поток" към Германия, съобщи Ройтерс. 

Вашингтон, който се стреми да продаде повече от собствения си втечнен природен газ на европейските държави, коментира, че "Северен поток 2" ще направи Европа твърде зависима от руските доставки.

"Северен поток 2" има за цел да помогне на Русия да заобиколи Украйна.

Очаква се газопроводът "Северен поток 2" да протече по дъното на Балтийско море, през първата половина на 2020 г.

Газпром, държавният газов гигант, който е основен поддръжник на "Северен поток 2", доставя повече от 1/3 от газовите нужди на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови