ГЕРБ се обяснява: Няма лошо в 8-те кредита за милиард, лихвата е висока

OFFNews Последна промяна на 17 май 2021 в 18:59 6403 0

ГЕРБ мобилизира бившия икономически министър Лъчезар Борисов да се обяснява за скандалните кредити към 8 компании от страна на ББР.

Според него няма никакъв проблем в даването на огромните заеми, от които за над 500 милиона се подозира, че са отишли към дружества, свързвани с ДПС депутата Делян Пеевски. Не противоречало и на устава на банката.

„Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие (ББР) и за останалите неща, които бяха споделени във вчерашния ден“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият министър на икономиката и бивш член на надзора ББР Лъчезар Борисов по повод изнесената информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

Петков обяви, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес.

Според бившия министър Лъчезар Борисов наследникът му вероятно по този начин е оповестил информация, която е банкова тайна.

„Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро-, макро, средни и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро-, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции“, коментира още Лъчезар Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови