'Газпром' се споразумя с ЕК, ще продава газ на България на конкурентни цени

OFFNews 24 май 2018 в 17:54 9417 0

Руската газова компания „Газпром” постигна споразумение с Европейската комисия и така избегна плащането на огромни глоби заради нарушения на правата на ЕС.

Заедно с това обаче компанията ще е задължена да продава газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. 

През 2015 г. ЕК обяви, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Това е позволило на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага старите практики на "Газпром".

Освен това руската компания ще трябва да премахне ограниченията пред клиентите си по отношение на препродажбата на газ през граница, а клиентите ще имат право да поискат по-ниска цена при отклонение от референтната в Западна Европа. При несъгласие от „Газпром” ще следва арбитраж.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени", обясни комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Премахват се и исканията, получени чрез господстващо положение на пазара. "Газпром" няма да може да търси обезщетения от България за спирането на проекта "Южен поток".

Ако „Газпром” не спази задълженията си по споразумението, ЕК може да го глоби с до 10% от световния му оборот.

В коментар за споразумението от "Газпром" обявиха, че решението на ЕК да закрие антимонополното дело е "най-разумният изход" за газовия пазар.

„Вярваме, че решенията взети днес са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, подчертаха от компанията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови