Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Газопроводът между България и Румъния ще заработи през март

Лилия Христова 08 януари 2014 в 18:05 1921 0

Газопроводът, свързващ България и Румъния ще заработи през март
Газопроводът, свързващ България и Румъния ще заработи през март

Газопроводът между България и Румъния ще бъде пуснат в експлоатация през март, вместо през януари, както беше обявено по-рано, съобщи БГНЕС.

Промяната в първоначалните планове е била наложена поради затруднения с геоложките характеристики на участъка, минаващ под река Дунав. Сондажните работи са били забавени, тъй като прокопаваните канали се оказали по-устойчиви от предполаганото, посочиха от "Булгартрансгаз".

Допълнително затруднение е създал и откритият некропол с над 300 гроба до русенския град Мартен.

При липса на други усложнения в процеса на работа се очаква газопроводът да бъде пуснат след два месеца.

Газопроводът ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Румъния, чиято обща дължина 23.8 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.2 км на румънска територия, а 1.2 км преминават под река Дунав. Отделно ще бъдат изградени и две газоизмервателни станции.

Общата стойност на проекта е 27,6 млн. евро, като за проекта от Европейска енергийна програма за възстановяване са били предоставени 8,9 млн. евро, а останалите средства са осигурени от газовите компании от българска и румънска страна.

Сондажът за изграждане на връзката Русе-Гюргево започна през август 2012 г., като първоначално крайният срок за пускане в експлоатация на газопровода бе краят на месец май 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews