Fitch понижи рейтинга на ПИБ и още 20 банки в еврозоната

OFFNews 20 май 2015 в 15:03 4613 2

Агенция Fitch понижи рейтинга на над 20 европейски банки, сред тях и Първа инвестиционна банка. Рейтингът й минава от "BB-" на "B-" със стабилна перспектива.

Понижението се дължи на концентрацията на кредити, влошеното качество на активите и слабата рентабилност. Все пак платежоспособността на банката се е повишила заради по-голямото покритие на лошите кредити и увеличаването на резервите, пише Fitch. Ликвидността на ПИБ към момента е задоволителна.

Банката прилага план за преструктуриране, ефектът от него трябва да е намаляване на риска при новите кредити, отпускани от банката. Остава обаче рискът от старите експозиции с голям размер и дългосрочен характер. 

Fitch понижи рейтинга на над 20 големи финансови институции в Германия, Италия, Испания, Португалия, Австрия.
Агенцията понижи с една степен до "А" от "А+" кредитния рейтинг на Дойчебанк, която е втората по размер на активи банка в Европа, и с цели две степени до ВВВ рейтинга на кредитния рейтинг на Комерцбанк.
С по-нисък рейтинг са и италианската банка Banca Monte dei Paschi di Siena, както и на три големи банкови институции в Австрия (Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International AG и Volksbanken-Verbund) с оглед техни експозиции в Русия и Украйна. Кредитната агенция понижи рейтинга и на голямата британска банка Royal Bank of Scotland до "ВВВ+". 

Понижението на кредитните рейтинги на редица европейски банкови институции от страна на Fitch следва аналогична стъпка, която агенция "Стандард енд Пуърс" предприе през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови