Fitch понижи рейтинга на ПИБ и още 20 банки в еврозоната

Последна промяна на 20 май 2015 в 15:03 3552 2

Агенция Fitch понижи рейтинга на над 20 европейски банки, сред тях и Първа инвестиционна банка. Рейтингът й минава от "BB-" на "B-" със стабилна перспектива.

Понижението се дължи на концентрацията на кредити, влошеното качество на активите и слабата рентабилност. Все пак платежоспособността на банката се е повишила заради по-голямото покритие на лошите кредити и увеличаването на резервите, пише Fitch. Ликвидността на ПИБ към момента е задоволителна.

Банката прилага план за преструктуриране, ефектът от него трябва да е намаляване на риска при новите кредити, отпускани от банката. Остава обаче рискът от старите експозиции с голям размер и дългосрочен характер. 

Fitch понижи рейтинга на над 20 големи финансови институции в Германия, Италия, Испания, Португалия, Австрия.
Агенцията понижи с една степен до "А" от "А+" кредитния рейтинг на Дойчебанк, която е втората по размер на активи банка в Европа, и с цели две степени до ВВВ рейтинга на кредитния рейтинг на Комерцбанк.
С по-нисък рейтинг са и италианската банка Banca Monte dei Paschi di Siena, както и на три големи банкови институции в Австрия (Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International AG и Volksbanken-Verbund) с оглед техни експозиции в Русия и Украйна. Кредитната агенция понижи рейтинга и на голямата британска банка Royal Bank of Scotland до "ВВВ+". 

Понижението на кредитните рейтинги на редица европейски банкови институции от страна на Fitch следва аналогична стъпка, която агенция "Стандард енд Пуърс" предприе през февруари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2015 в 22:42

Странно, тук се говори, че понижението е заради влошен кредитен протфейл, а в други статии видях, че е заради забележки при корпоративното управление, което имат Фич. Много интересно, как едни сайтове превежда по един начин, а други по друг. Всъщност в БТВ имаха доста добър и информативен репортаж по темата и са включили и коментар на самата банка. http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ikonomika/fich-ponizhi-kreditnija-rejting-na-parva-investicionna-banka.html

20.05 2015 в 21:29

Промяната на рейтингите на множество европейски банки, сред които Дойче Банк , Комерц Банк , Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, и още над 50 европейски банки е в резултат на промяна на новата методология в определяне на рейтингите.