Евростат: България е първа по риск от бедност от държавите в ЕС

OFFNews 20 октомври 2019 в 12:17 2573 0

Данни на Евростат сочат, че една трета от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Статистиката е за предходната година и тя показва, че страната ни е на първо място по риск от бедност в целия Европейски съюз. Разликата между нас и Чехия, където положението е най-благоприятно, е 20 пункта, съобщи Нова тв. След нас са Румъния и Гърция.

Но за последните 10 г. страната ни отбелязва най-голям напредък в борбата с бедността от всички държави в Европейския съюз – има ръст от 12 пункта. През 2008 г .близо 45% от българите или повече от 3 милиона души са били в риск. По данни на НСИ 10 г. по-късно, през 2018 г., под линията на бедност за страната ни от 351 лв., са били около милион и половина души.

Плановете на кабинета за догодина са линията на бедност да стане 363 лева. Въпреки това според прогнозните разчети под линията ще останат близо 1 700 000 души.

„В България дялът на хората и домакинствата, които са в риск от бедност и от социално изключване, намалява. Комбинираният индикатор в изследването отчита едновременно три неща – дохода на домакинствата, ниска трудова интензивност, т.е. хората, които работят изключително малко в рамките на една година, както и материалните лишения”. Това коментира Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика.

„В България е отчетлив голям проблем при т.нар. „материални лишения” – поддръжката на жилище, наем, сметки, включително и отопление”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови