ЕЦБ ще изкупи ценни книжа за 750 милиарда евро за подкрепа на финансовата стабилност

OFFNews 19 март 2020 в 09:23 1351 0

Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространение на новия коронавирус, стана ясно от сайта на ЕЦБ.

"Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на коронавируса, се казва в текста на съобщението на ЕЦБ.

Изкупуването на ценни книжа за сумата от 750 млрд. евро ще се осъществява до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване". От съобщението става ясно, че приетата програма може да бъде прекратена във връзка с решение за завършване на кризисния етап от разпространението на новия коронавирус, но "във всеки случай това няма да стане по-рано от края на 2020 г."

Малко по-късно, след като беше публикувано съобщението президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото, и допълни, че "няма лимити" за ангажимента на банката към единната валута.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", написа тя в Туитър.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че от Втората световна война насам не е имало такова предизвикателство. Меркел добави, че твърдо вярва, че ще успеем в тази задача, ако всички граждани се обединят.

Тя призова всички свои сънародници да помогнат в борбата с коронавируса, като спазват най-новите наложени ограничения, за да се намалят до минимум социалните контакти и общуването и да се ограничи предаването на заразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови