ЕНЕРГО-ПРО: Не злоупотребяваме с монопол

OFFNews 20 март 2015 в 16:21 4641 5

"ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" отговори на обвиненията за злоупотреба с монопол на Комисията за защита на конкуренцията.

В официална позиция, изпратена до медиите, дружеството пише:

"ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" не приема твърденията на КЗК за извършено нарушение, представляващо злоупотреба с господстващо положение при определяне на цените за ползване на съоръжения от електроразпределителна мрежа ниско напрежение, собственост на дружеството.

Отдаването под наем на съоръженията по свободно договорени пазарни цени е законно право на всяка бизнес организация, която извършва търговска дейност на територията на страната. Чрез регламентиране достъпа на външни, неоторизирани лица, до съоръженията се упражнява контрол върху безопасността на тяхната експлоатация, управлява се риска от възникване на злополуки с хора или имуществени щети и се покриват предизвиканите от този достъп разходи.

Цените, които компания ЕНЕРГО-ПРО Мрежи е определила за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, са образувани въз основа на пазарен и икономически анализ на реалните разходи на време, труд и ресурси от страна на компанията, предизвикани от достъпа на служителите на външни оператори.

Електрическите стълбове са част от електроразпределителната мрежа и като неин собственик ЕНЕРГО-ПРО Мрежи се грижи за тяхната техническа изправност и безопасност. Използването им от външен оператор предизвиква допълнителни разходи от най-различно естество за компанията, поради което те не се отдават под наем безплатно, а по пазарна, разходоориентирана цена."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови