ЕК задейства мерки за блокиране на действията на САЩ срещу Иран

OFFNews Последна промяна на 18 май 2018 в 15:28 5209 0

Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, предаде БТА.

Това е първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите, наложени от президента Тръмп. Миналата седмица той обяви, че изтегля страната си от споразумението за иранската ядрена програма. Позицията на ЕС е, че страните членки продължават единодушно да подкрепят споразумението. Сделката ангажира Иран да не разработва ядрено оръжие в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика.

"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици".

Според задействания днес от ЕК блокиращ регламент се забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава се на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и се анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС.

Целта е мярката да влезе в сила преди да започне действието на първия пакет санкции на САЩ на 6 август. Еврокомисията също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран.

Европейският парламент и Съветът имат два месеца, за да кажат дали приемат или се противопоставят на тези мерки.
"Процедурата може да бъде прекратена, ако политическите обстоятелства не оправдават приемането на мерките", отбелязва ЕК.

Юнкер съобщи за днешното задействане на механизма на пресконференцията в София в края на срещата на върха на ЕС с лидерите на западните балкански държави, състояла се вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови