Туск за Тръмп: С приятели като тези кой има нужда от врагове

OFFNews 16 май 2018 в 19:32 6348 0

"Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита – с приятели като тези кой има нужда от врагове". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди утрешната среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани. 

"Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него се  отървахме от всичките си илюзии. Той ни накара да разберем, че ако имаме нужда от приятелска ръка, ние може да я открием на собственото си рамо. Европа трябва да направи всичко възможно, за да запази трансатлантическите отношения, но трябва да бъдем готови и за онези сценарии, при които действаме сами. Имаме достатъчно потенциал, за да посрещнем това предизвикателство", коментира Туск. 

Думите на Туск идват на фона на решението на Тръмп да извади САЩ от ядрената сделка с Иран и на темата за американските санкции срещу производителите на стомана и алуминий. 

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега. Или сме заедно, или няма въобще да ни има", каза Туск.

Според него излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран трябва да бъде посрещнато от обединена Европа.

"Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея. Сделката е добра за глобалната сигурност, което е причината да я подкрепим", подчерта той. 

По повод американските мита срещу европейски производители на стомана и алуминий Туск заяви, че част от мотивите на САЩ да предприемат тази крачка са, че по този начин защитават националната сигурност на страната, но е абсурдно Тръмп да възприема ЕС като враг.

За предстоящата утре среща ЕС - Западни Балкани Туск коментира, че ще бъдат обсъдени европейските перспективи за тези страни, инфраструктурната свързаност и връзките между хората.

Той призова да не се правят просто политически декларации, а да се демонстрира, че ЕС е загрижен за икономическото развитие на Балканите, защото това е в интерес и на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!