САЩ затягат санкциите срещу Иран

OFFNews 11 май 2018 в 10:11 2418 0

Стивън Мнучин

САЩ наложиха санкции на шестима иранци и три компании с връзки с военния елит на Иран - Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК).

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че санкциите са насочени към онези, които са вложили милиони долари в Революционната гвардия на Иран, финансирайки нейната "пагубна дейност".

Централната банка на Иран помага на ИРГК да получи достъп до американски долари чрез "широкообхватна валутна мрежа", каза той.

На американците ще бъде забранено да праят бизнес с шестимата иранци, на които ще бъдат наложени санкции с помощта на ОАЕ.

"Режимът в Иран и централната банка на страната са злоупотребили с достъпа до юридически лица в ОАЕ, за да придобият щатски долари, за да финансират пагубната дейност на ИРГК и да въоръжават регионалните му групи", каза Мнучин в изявление.

Имаме намерение да спрем приходите на гвардията, независимо от източника и предназначението им, допълни той.

Революционната гвардия на Иран

Иран стана ислямска република през 1979 г., когато монархията беше свалена и духовниците поеха политическия контрол под ръководството на върховния лидер аятолах Хомейни. Само за няколко месеца той създаде Ислямският революционен гвардейски корпус, на кратко „Пасдаран“ или Революционна гвардия,, за да пази държавата и принципите на неговата революция.

Оттогава Гвардията израстна като основна военна, политическа и икономическа сила в страната. С хилядите си войници и съвременно военно оборудване, Гвардията стои зад много от ключовите военни операции на Иран.

Гвардията е включена от САЩ в списъка на организациите, подкрепящи тероризма.

Предистория

След като във вторник американският президент Доналд Тръм обяви, че изтегля САЩ от ядрената програма на Иран и връща санкциите, дойде и острата реакция от Европа (Франция и Германия), а напрежението между Иран и Израел ескалира. Иран обстрелва през Сирия израелски позиции в окупираните Голански възвишения, а Израел отговори с въздушни удари по ирански военни позиции в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови