ЕИБ и ПроКредит Банк България разширяват подкрепата си за малкия и среден бизнес

Заем в размер на 15 млн. евро е третият, който ЕИБ предоставя на ПроКредит България, 40% от него е за проекти, свързани с климата

OFFNews 17 януари 2020 в 16:33 3716 0

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя финансиране в размер на 15 млн. евро на ПроКредит Банк България за съфинансиране на малки и средни инвестиции в страната. 40% от заемите, които ще се отпускат, са предназначени за проекти за възобновяема енергия, енергийна ефективност, транспорт с ниски въглеродни емисии и управление на отпадъците, съобщават от ПроКредит Банк.

Благодарение на заема от ЕИБ български фирми, които имат по-малко от 3000 служители, ще получат по-лесен достъп до дългосрочно финансиране с преференциални условия.

„Подкрепата на регионите с цел сближаване и борбата с изменението на климата са стратегически приоритети на Банката на Европейския съюз“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова и допълни: „ЕИБ, в сътрудничество с нашия добре утвърден партньор ПроКредит Банк, ще подкрепи трудовата заетост в България, засили конкурентоспособността на частния сектор и насърчи борбата с изменението на климата. Нашите съвместни усилия ще стимулират устойчиво развитие и повече инвестиции в България, ще благоприятстват за икономическото сближаване, увеличаване на броя на квалифицираните работни места и в крайна сметка подобряване на условията на живот за европейските граждани“.

„ПроКредит Банк е пионер в предлагането на финансиране за зелена енергия и енергийната ефективност, включително и такова за възобновяеми енергийни източници, и е вложила много усилия в насърчаването на инвестиции от този вид. По този начин ние сме натрупали вътрешен експертен опит и познания, и сме се позиционирали като банката за зелени заеми, както сред малките и средни фирми, така и сред депозантите и инвеститорите. Подписването на днешния договор отразява общите принципи и цели на двете институции, както и общия ни ангажимент към подпомагането на растежа и заетостта чрез подкрепа на малките и средни предприятия“, каза Рени Пейчева, член на Управителен съвет и Изпълнителен директор на ПроКредит Банк България.

Това е третото финансиране от началото на сътрудничеството на ЕИБ с ПроКредит Банк през 2011 г., като с осигурените два предходни заема към банката са подкрепени малки и средни фирми в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови