Дженерал електрик с интерес към АЕЦ Белене

OFFNews 16 януари 2019 в 09:34 2957 3

Има необходимост от нови атомни мощности не само в България, но и в целия регион.

Това показва анализ на БАН, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БТА.  По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

В края на декември в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от американската компания "Дженерал електрик" за намерение да участва като потенциален инженер на проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала, казва още Петкова. Тя уточнява, че предстои да се види дали този интерес е реален след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор. 

Досега са водени разговори с няколко инвеститора, сред тях най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания и френската "Фраматом", съобщи още министърът. 

"Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще нотифицираме допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект. Причината е, че Брюксел е одобрил инвестиционния проект през 2007 г., след това България се отказа да строи втора ядрена централа, а сега подновява проекта при променени обстоятелства, обясни министър Теменужка Петкова. 

По думите й енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години. 

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат, отбеляза Теменужка Петкова. Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълва още енергийният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

16.01 2019 в 14:25

"По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия"
Явно е че ще трябва да си пълен олигофрен за да се решиш да инвестираш в "герберасткото блато" при тези условия . . .
Освен ако краварите отвъд океана не преустроят централата
на военен обект /собственост на САЩ /, тъй като и децата знаят вече че GENERAL ELECTRIC е тясно свързан с PENTAGON !!!
Така че нищо чудно един ден да осъмнем там с насочени ракети "Пършинг" към Москва, под благовидния и банален предлог че служат за охрана на . . .атомната централа !?

12015

2

bobi aronoff

16.01 2019 в 12:50

Всички имат интерес . Освен този дето трябва да плати сметката , а именно населението на Територията .

14469

1

случайно прочетох

16.01 2019 в 11:52

Не ни трябва АЕЦ Беляне!