До седмица започва програма за подкрепа за енергийна ефективност на малки и средни предприятия

"През април ще бъде открит Институт за изкуствен интелект в София, като това ще привлече компании от сектора на високите технологии", каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

OFFNews 29 март 2022 в 15:01 1727 0

Снимка Министерство на иновациите и растежа/Пресцентър

Ще продължим с подкрепата към българския бизнес. До седмица стартира програма за подкрепа за енергийна ефективност за малки и средните предприятия в размер на близо 140 млн. лв., заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на регионален форум "Инвестиции и иновации" в Благоевград.

Форумът е организиран от община Благоевград и Американския университет у нас. 

По думите му иновативните и високотехнологични компании са не само най-бързо растящите, но и най-устойчивите в трудната икономическа ситуация в Европа и по света, като те са и в основата на устойчивия икономически растеж у нас.

"Министерството на иновациите и растежа ще инвестира още в стартъпите, компаниите в растеж и в индустриални зони за привличане на инвестиции", каза още той. 

Даниел Лорер подчерта, че приоритет в работата на министерството е и засилване на връзката у нас между образованието и бизнеса. Министърът заяви, че в следващия програмен период ще се отделят средства за стимулиране обмена между наука и бизнес.

"От една страна да бъдат насърчени кадрите, които създават интелектуална собственост, а от друга компании, които имат нужда от академични разработки, за да създават по-умни продукти", заяви той.

От думите му стана ясно, че през април ще бъде открит в София Институт за изкуствен интелект, като това ще привлече компании от сектора на високите технологии.

Според Лорер зелен преход и дигитализация са основните пера, в които ще бъдат инвестирани средства по предстоящите оперативни програми.

Министърът на иновациите и растежа посочи, че е изключително важно да се насърчава дигитализацията сред фирмите в България и допълни, че всеки, който следи новините от Украйна, разбира защо и зеленият преход е необходим.

"Не само от екологична гледна точка, но и от гледна точка на суверенната независимост на всяка една държава", обясни той.

На форума заедно с кмета на Благоевград Илко Стоянов бяха обсъдени още възможностите за инвестиции и развитието на иновациите в региона на Благоевград. В него участваха над 20 международни фирми, възпитаници на АУБ и успешни в сферите си представители на компании, сред които първата българска компания за един милиард долара, както и представители на академичните среди, местната власт и дипломатическия корпус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови