Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

До края на 2014 ще получим 700 млн. лв. по ОП "Околна среда"

OFFNews 01 ноември 2014 в 12:34 3767 1

Светлана Жекова
Светлана Жекова

До края на годината очакваме 700 млн. лева по ОП „Околна среда” от Брюксел. Това са забавени плащания, спрени плащания и новообработени плащания от последните два месеца, заяви служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова пред "Дарик".

Тя беше категорична, че Брюксел ще се заеме с въпроса приоритетно, тъй като сме преминали целия контрол и одит от Европейската комисия.

Жекова добави, че плоската финансова корекция от 150 милиона лв., която ни бе наложена от ЕК, е правилна спрямо грешките, които са били допуснати основно в провеждането на обществените поръчки и оценката им от страна на управляващия орган.

239 са проектите, които са проверени, а индивидуалните финансови корекции възлизат на около 90 млн. лева, които страната ни обаче няма да загуби, допълни тя.

„При договаряне на плоска финансова корекция, свързана със системите за управление и контрол, тези 150 млн. не излизат от програмата и отново ще бъдат използвани, но остават за сметка на бюджета. Проектите трябва да бъдат завършени до края на октомври 2015 г., за да може да бъдат разплатени през 2016 г. За много от проектите това е възможно, има проекти, по които тези пари да бъдат използвани. В рамките на програмата има много договорени проекти по различните оси, по които тези пари могат да бъдат пренасочени”, каза министърът.

Според нея установените нарушения в проверяваните проекти невинаги са по вина на бенефициентите, защото при някои от тях обществените поръчки са провеждани въз основа на стара нормативна база.

„Има разлики, по които Европейската комисия въвежда правила за оценяване, и начина, по който ние сме прилагали тези правила по отношение на обществените поръчки. Промяната в тези критерии води до различни оценки. Различават се сроковете и начина, по които трябва да бъдат обявявани обществените поръчки, документацията”, обясни Жекова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews