Брюксел спира европари заради тръни по пасищата

ОFFNews 12 октомври 2014 в 14:04 2947 0

Ако на пасището вместо трева растат тръни, Европа може да спре субсидията на овчарите за три години. Това вече се е случвало с немалко фермери в България, съобщава bTV.

Олег Стаменов отглежда 100 овце в планините в Брезнишко, а там тръни по пасищата има в изобилие. Един ден инспектори от Брюксел му идват на проверка.

„Имаше пасища, които не бяха приведени в добър вид и за това нещо си понесох санкциите”, разказва Олег.

Заради тръните от Брюксел спира субсидията му в размер на 25 лв. на хектар насища за три години. В договора за субсидия изрично е посочено, че на пасището трябва да има трева, а не тръни.

Олег видял, че няма начин да чисти на ръка, защото пасището е 100 декара. Наложело се овчарят спешно да купи трактор на старо и започнал да коси механизирано.

„Минаха трите години, нали, след това пак дойде проверка, установи се, че аз от моя страна изпълнявам поетите ангажименти и субсидиите си дойдоха”, казва той.

От Брюксел държат пасищата, за които дават субсидии на овчарите, да изглеждат точно по този начин заради самите животни.

Колкото повече трева има за овцете, толкова повече мляко и месо за овчаря. Затова Брюксел е категоричен: на пасището трябва да има само трева. Има ли тръни - спираме субсидията и то за три години.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София