ДНСК глобява фирми, строили незаконно участъци от Хемус

OFFNews 30 юни 2022 в 15:27 2287 0

магистрала

Снимка Архив

Автомагистрала "Хемус" продължава да е в строеж.

Дирекцията за национален строителен контрол издаде 11 наказателни постановления за незаконно строителство в участъците 4 и 5 от автомагистрала „Хемус“, съобщиха от ДНСК.

Проверката е установила, че се извършват строително-монтажни работи, включително изкопи, насипи, пътни легла и съоръжения на въпросните участъци от „Хемус“, която е строеж първа категория. Тези дейности са извършени в имоти държавна, общинска и частна собственост, за които производствата по отчуждаване не са приключили към дата на проверката.

ДНСК е установила, че строителството е без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Наказателната процедура започна през декември 2021 г. и януари 2022 г. Тогава бяха връчени актове за административно нарушение на изпълнителя „Автомагистрали“ ЕАД и строителните компании, с които има сключени договори за участъците 4 и 5 от АМ „Хемус“. Това са „АБ“ АД, „Парсек Груп“ ЕООД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Водно строителство Благоевград“ АД. Фирмите имат 14 дневен срок за обжалване на санкциите, посочват още от ДНСК.

В началото на ноември м.г. главният секретар на МВР Петко Тодоров съобщи, че вътрешното министерство има данни, че схеми за източване, подобна на тази, с която са източени 60 млн. лв. аванси от лот 5 на магистрала “Хемус”, са прилагани и на останалите участъци от аутобана. Тогава той посочи, че продължава проверката по участъка на АМ "Хемус" в района на Търговище, иззет е материал за проби, работи се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !