ДКК: Като за последно подводници на Нинова точат милиони от ВМЗ и Кинтекс

OFFNews 24 август 2022 в 15:59 3529 2

Корнела
Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Държавната консолидационна компания, която е прекият собственик на редица дружества в системата на Министерството на икономиката, обвини бившия министър и председател на БСП Корнелия Нинова в далавери като за последно в оръжейните фирми ВМЗ-Сопот и Кинтекс.

Според позицията лидерката на Столетницата е назначавала верни партийни другари, а не професионалисти, които в момента увреждат имиджа на оръжейната ни индустрия и се опитват да навредят на сключени договори в страната и чужбина.

От ДКК говорят за милиони левове щети, причинени от кадрите, назначени от Нинова.

„Към този момент в ДКК липсва информация на какво основание ВМЗ са превели за ден аванс от 3 млн. лв. на строителни фирми, без да е проведен конкурс", посочват от холдинговата компания.

Също така в ДКК няма разяснения по направените плащания от Кинтекс към офшорна компания в Дубай на стойност 800 хил. лв. Въпросната сделка бе отказана от бившия шеф на държавния оръжеен търговец Александър Михайлов. Веднага след това той бе уволнен от Корнелия Нинова, а в крайна сметка парите заминаха към кухото дружество.

„Общото между тези преводи е, че са извършени веднага след като предходния министър на икономиката е напуснал поста и при изключително съкратени срокове. Нещо повече – новият министър на икономиката бе разпоредил спиране на всички плащания до извършване на анализ в публичните предприятия, но това разпореждане не е било изпълнено. В резултат милиони левове са насочени към частни компании, без аргументация пред принципала в лицето на ДКК", се казва още в позицията.

Според ДКК пълното срастване между партийни личности и държавните дружества в системата на Държавната консолидационна компания е довела до там, че днес тези структури се използват за партиен ПР в навечерието на предизборната кампания.

"Това уврежда имиджа на предприятия с дългогодишна история и може да навреди на договори, които се изпълняват в България и в чужбина", заявяват от ДКК по повод поредица от прессъобщения, разпространени от ВМЗ и Кинтекс.

В тези фирми тече смяна на ръководствата, но верните на Нинова другари в момента използват последните си дни неприкрито да саботират работата на новия министър, който бе махнат именно от БСП лидерката от шефското място във ВМЗ.

„Изразяваме силно притеснение, че публични позиции изразени от председател на една от партиите в Република България след това се мултиплицират от държавни дружества, с което те пряко се въвличат в предизборната кампания", се посочва в позицията на ДКК.

Според компанията това дава отговор въпроса как и на какво основание са избирани ръководителите на тези постове и дали водеща е била експертизата им или само определена партийна принадлежност. Също така, в част от тези дружества към този момент няма назначени служители за Връзки с обществеността и в този смисъл е възможно подобни информации да се подготвят от партиен пресцентър, като държавните дружества да се използват като пощеснка кутия, от която медиите да ги получават.

От ДКК изразяват сериозно безпокойство, че е възможно да се подготвя въвличане на държавните предприятия в предизборната кампания не само чрез медийна пропаганда, но и чрез финансиране на близки фирми до политически лица.

В „Кинтекс" и ВМЗ новите ръководства ще направят пълен одит и ще предоставят наличната информация на обществеността, посочват от холдинговата структура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews