Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил

Offnews 23 октомври 2014 в 19:21 13551 6

"След като БНБ държа в кома КТБ в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ."

Това заявиха в изключително остро отворено писмо отстранените изпълнителни директори на банката по повод оповестените от БНБ данни за одитния доклад на КТБ. Документът бе оповестен днес от ТВ7, цитирана от агенция БГНЕС.

"БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение. Вместо най-после да обяви доклад на квесторите за действителното състояние на КТБ, отново "пусна по пързалката" обществото. Бяха оповестени неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ", пишат директорите.

Според тях изводите в документите не могат да се ползват директно от БНБ, тъй като одиторските фирми са подписали, че не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях пред Централната банка. БНБ няма право да се позовава на тях, тъй като фирмите изрично са договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън банката.

Отстранените директори на КТБ твърдят още, че БНБ няма право да основава своя позиция върху одиторските доклади за състоянието на трезора. Според финансистите оценките в документа не са предназначени да обосновават каквото и да било решение, още по-малко такова на БНБ, за квалифициране на досегашната дейност на КТБ или за сезиране на прокуратурата. В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или друго експертно заключение в съдебни или други производства, пишат още директорите.

Тяхното мнение по ключовия въпрос за "дупката" в портфейла на банката е, че "фрапантната цифра от над 4,2 млрд. лв. обезценка на активите, произтичаща основно от оценка на вземания по кредитни сделки, от които нито една не е сключена по време на управление на квесторите, означава, че загубата е трупана с месеци, ако не и с години и не може да не е усетена дори от неспециалисти. През цялото време обаче дейността на КТБ е одитирана от авторитетна, международно призната външна одиторска фирма и отчетите са представяни в БНБ, която освен това периодично е извършвала и надзорни инспекции, като нарушения не само не са констатирани, а и КТБ няколко дни преди специалния надзор е определена от самата БНБ като стабилна банка и в това качество й е разрешено да придобие акциите на ТБ Креди Агрикол. Това означава, че ако КТБ изобщо има вина за състоянието си, то многократно по-голяма отговорност следва да носи висшето ръководство на БНБ, която по закон е длъжна да следи за стабилността на банките".

Накрая директорите питат: "Готова ли е Централната банка за последствията от това си решение върху цялата банкова система? Готово ли е настоящото правителство за последствията от това решение върху публичните финанси не само към днешна дата, но и за години напред? Готови ли са политическите сили, които искат да управляват България, за последствията върху икономиката, бюджета и инвестиционния климат?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews