Депутатите изслушват ДКЕВР за отнемането на лицензи на ЕРП-тата

OFFNews 03 февруари 2015 в 08:45 3192 0

На заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде представен доклад за започналата процедура по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества.

Комисията очаква и информация за предприетите действия срещу нарушенията на ЕРП-та при отчитане и фактуриране на потребената енергия през последните месеци. ДКЕВР ще отчете и дейността си за втората половина от 2014 г.

"От цялата страна валят оплаквания за това, че не само са дадени две фактури, а за това че съмнително високи са самите сметки за ток за декември. Очаквам тепърва гражданите да проявят своята активност и да пуснат необходимите жалби както до енергодружествата, така и до ДКЕВР, за да продължи проверката и да се види какъв е обхватът на нарушенията. От разговорите с хората имам впечатлението, че това е доста по-сериозно, отколкото излиза на повърхността, коментира пред БНР председателят на комисията Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

По думите му не трябва на принципа "след дъжд качулка" да се чудим как да накажем дружествата, а регулаторът да бъде накаран да работи.

Веселинов уточни, че Патриотичният фронт ще подкрепи предложение за увеличаване на санкциите за нарушенията.

"В момента сме свидетели на цинизъм от страна на ЕРП-та. Това не е защита на обществения интерес. Преди година започна тази проверка, но в последните месеци нищо не се прави.

И трите дружества имат сериозни нарушения. И трите дружества заплашват сигурността на доставките на ток. Процедурата в Закона била несъвършена и трудно би могло да се отнеме лиценз. Това е обяснението", каза още Веселинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови