Денис Бареков, но без Цветан Василев, е основният кандидат-купувач за Hypo Alpe Adria

ОFFNews 25 юли 2014 в 13:22 9761 5

Инвестиционната компания Advent International и българо-руски консорциум, оглавяван от бизнесмена Денис Бареков, са фаворитите за купувач на балканската мрежа на национализираната австрийска банка Hypo Alpe Adria, съобщава "Ройтерс".

Изглежда от консорциума е отпаднал банкерът Цветан Василев, чието име се появи на по-ранен етап като заинтересовано от покупката лице.

Балканската мрежа на Hypo се състои от шест банки и три лизингови оператори в Сърбия, Хърватия, Босна, Словения и Черна гора с активи 8,6 милиарда евро към края на 2013-а, но с балансова стойност от едва 500 млн. евро.

Банката Hypo Alpe Adria беше национализирана от австрийските власти през 2009-а година след период на неустойчива експанзия в бивша Югославия. Именно балканските подразделения на банката се считат за единствената печеливша нейна част. Въпреки това през миналата година те отчетоха 286 млн. евро загуба заради лоши кредити.

Зад българо-руския консорциум, воден от Денис Бареков, стои руската банка VTB, допълва "Ройтерс".

Денис Бареков има собственост в над 20 фирми, опериращи в туристическия сектор, авиобранша и др. Не е известно дали между него и лидера на "България без цензура" Николай Бареков има роднинска връзка.

Макар и двамата да са от Пловдив, пред в. "Преса" Денис Бареков отрича да имат връзка, като казва, че "Нямам никаква връзка с Бареков, той отдавна живее и работи в София”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови