Дарените храни с изтичащ срок на годност без ДДС

OFFNews 27 октомври 2016 в 10:54 5391 0

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Парламентът освободи от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност, като прие днес промени в Закона за ДДС на второ четене днес.

От данък добавена стойност се освобождават даренията на храни в полза на юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност, вписани в регистъра и извършващи хранително банкиране, ако стойността на тези дарения за една календарна година е в общ размер на не повече от 0.5% от годишния оборот на данъчно задълженото лице – дарител. Друго условие е дарението да е направено по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност или трайност на съответните хранителни стоки.

Хранителното банкиране може да се извършва само от оператор на хранителна банка. Тези разрешения се издават за срок до 5 години.

Изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните може да отказва издаване на разрешение, ако заявителят е предодставил неверни данни или документи с невярно съдържание, или не отговаря на условията за издаване на разрешение. Такова разрешение може бъде издадено на лице, което няма подлежащи на принудително изпълнение публична задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните или на ветеринарно-санитарните изисквания и които са разположени на не по-малко от 20% от областите в страната. То трябва да разполага със собствени или наети транспортни средства, когато това е необходимо за извършване на дейностите по хранително банкиране. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови