Данъчните погват шофьорите на автомобили с т. нар. „SHA-регистрация“

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2017 в 13:28 49618 4

Данъчните погват шофьорите на автомобили с т. нар. „SHA-регистрация“

Снимка autogespot.bg

Ревизорите на Националната агенция по приходите (НАП) София проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли.

Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“, уточняват от приходната агенция.

"Модата" да се шофират луксозни автомобили, за които се твърди, че са наети в Германия, датира от десетина години. Схемата се използва, за да се избягва плащането на данък за мощните автомобили. По този начин държавата е ощетена от събирането на приходи в хазната. 

Регистрационните табели, на които са изписани инициалите SHA и BB са регистрирани в малките градчета Боблинген или Швабиш Хал в областта Баден Вюртенберг.

Данъчните ще направят проверки за това къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества, от които се твърди, че са наети колите, и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси, уточняват от приходната агенция.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, българските данъчни ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС и чрез други начини за административно сътрудничество.

Освен това ревизорите ще извършат насрещни проверки и в офисите на българските дружества, наематели на луксозните возила.

Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на щателни ревизии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10355

4

neverland

08.06 2017 в 08:59

А има ги още. Само дето не мога да разбера за какво е цялата тази врътка!? За да са анонимни или за да спестят едни 500-1000 или там колкото и да е годишния данък на возилото, в зависимост от конските сили. Ако всичко се прави за да избегнат 1000 лв годишен данък си е не кокошкария, ами направо виц. Ако искат да са анонимни, просто могат да си регистрират дружество у нас, което да е собственост на някаква офшорка от Панама и да пишат автомобила на фирмата, с фиктивни управители и собственост, така въпреки че ще е с бг номера ще са анонимни.

12162

2

поп Дръвчо

07.06 2017 в 13:50

Сетиха се. Те SHA вече почти изчезнаха. А от останалите половината са с очевидно фалшиви номера.

8335

1

ПешУ

07.06 2017 в 13:48

Офнюз, навярно Ви е убягнало, че от има-няма десетина години отпадна акциза върху автомобилите....