Daimler се подчини на Тръмп: производителят на Mercedes замразява бизнеса си в Иран

OFFNews 07 август 2018 в 15:20 4203 0

Снимка pixabay.com

Германският производител на автомобили Daimler замразява бизнеса си в Иран след заплахата, отправена от американския президент. По-рано днес Доналд Тръмп обяви, че който прави бизнес с Иран, няма да търгува със САЩ.

Думите му бяха насочени към Европейския съюз и провокирани от дипломат №1 на Съюза Федерика Могерини, която заяви, че ЕС насърчава компаниите си да правят бизнес с Иран, защото страната спазва ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г.

Изявлението ѝ бе във връзка с активираните в полунощ санкции от САЩ срещу Иран.

"Преустановихме и без това ограничената си дейност в Иран в съответствие с приложените санкции" заявява говорителка, изпратена до AFP. Тя добавя, че Daimler следи отблизо политическото развитие по въпроса.

Действието слага изненадващ край на плановете за разширение на дейността на производителя на Mercedes-Benz в Иран, където той работеше съвместно с две местни фирми по сглобяването на камионите Mercedes-Benz.

Действащите от тази нощ санкции засягат финансовите трансакции и ключови индустрии, като автомобилната, авиационната, износа на килими и хранителни продукти. Очаква се на 5 ноември да влезе в сила втора група санкции - срещу жизненоважния за Иран енергиен сектор.

ЕС обещава да защити фирмите от Съюза, които търгуват с Иран, но несигурността вече подтикна много бизнеси за се изтеглят от страната. Френският производител на автомобили Renault, който не продава коли в САЩ, обяви, че ще остане в Иран въпреки санкциите. Но френската петролна корпорация Total и автомобилният производител PSA вече дадоха знак, че е вероятно да се изтеглят от Иран.

Тръмп нагнети напрежението днес, като приветства "най-хапещите санкции налагани някога", а след  изречението "Който прави бизнес с Иран, НЯМА да търгува със САЩ", той написа: "Призовавам за СВЕТОВЕН МИР, нищо по-малко".

Daimler сключи споразумение през 2016 за производството и продажбата на камиони Mercedes в Иран съвместно с Iran Khodro Diesel (IKD) и Mammut Group. В изявлението им се посочва, че производството и продажбата все още не са започнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови