Дадоха зелена светлина за строежа на магистралата към Сърбия

OFFNews Последна промяна на 19 август 2014 в 13:07 2726 0

Националният експертен съвет към Министерството на регионалното развитие даде "зелена светлина" за строежа на магистралата между България и Сърбия.

Съветът, председателстван от зам.-министър Ангел Петров, одобри парцеларен план за модернизация на път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път (СОП) от км 1+000 до км 32+447. Прие се Подробният устройствен план, който трябва да бъде одобрен и със заповед на вицепремиера Екатерина Захариева за последващи дейности (отчуждителни процедури, проектиране, строителство, експлоатация) за реализация на проекта за изграждане на магистралата между България и Сърбия.

Експертният съвет прие и изменение на Подборния устройствен план и парцеларният план за изграждане на ГКПП „Маказа“. Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие. В рамките на изграждането на граничния пункт се предвижда да се направи навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти. Агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция.

"С реализацията на проекта се поставя основа за пускане на тежкотоварен трафик през ГКПП - Маказа, което е от особено значение за търговско-икономическите връзки между двете държави", коментира зам.-министър Петров. Досега условията не позволяваха преминаване на моторни-превозни средства, тежащи над 3,5 тона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови